Bursa Uludağ Ekolojisi

 uludag_ekolojisi.jpg
 
Uludağ'ın yüksek bölgelerinde eski buzullara ait izlere gözlemlenmektedir. Karatepe'nin kuzey bölgesinde bulunan Kilimli Göl, Kara Göl ile Aynalı Göl buzul gölleri bu kalıntıların en bilinenleridir. Uludağ ’ın en yüksek noktası olan Kara Tepe (2.543 m) altındaki kar çukurunda kar yaz kış erimez. Türkiye'nin en alçakta kalıcı kar bulunan dağıdır..

Eski bir volkanik dağ olan Uludağ'da tabakalar arasında maden ve maden damar yatakları bulunmaktadır. Türkiye'nin en büyük volfram yatakları burada bulunmaktadır. Ayrıca volfram madeninin manyetik etkisinden dolayı kullanılan pusulaların etkilendiği gözlemlenmiştir. iklimi, yüksek dağ özelliğindedir. Rakım arttıkça kar yağışı oranının arttığı ve buna bağlı olarak sıcaklığın azaldığı gözlemlenmiştir. Dağın doruk noktasındaki karlar yaz kış erimez. 1700 m'nin üzerinde kışın şubat sonunda 150 cm-400 cm arasında kar kalınlığı meydana gelmektedir. Uludağ’dan kaynaklanan derin vadiler içindeki pek çok dere, Nilüfer çayı ile Göksu'ya ulaşırlar.

Uludağ, bitki çeşitliliği bakımından ender yerlerden biridir. Türkiye’ye has 170 bitki türünün de Uludağ'da olduğu gözlemlenmiştir. Mart ayında alt kademelerde başlayan uyanma, yaz boyunca  devam etmektedir. 
 
 
 
350 m'den itibaren: defne, zeytin, katran ardıcı, fındık, laden, funda, kızılçam, maki ve çalılık alanlar,

350-700 m arası: kestane, akçameşe, erguvan, koca yemiş, dağ çileği, zeytin, katırtırnağı, karaçam, titrek kavak, girit ladeni, mazı meşesi, kayın, gürgen, karağaç, sırımbağı, alıç, kızılcık, geyikdikeni, yabani defne, sıklıkla görülmektedir.

700-1000 m arası: kestane, kayın, sapsız meşe, titrek kavak, karaçam ve kızılcık, alıç, geyikdikeni, muşmula,

1000-1050 metreden itibaren: kayın ormanları 1500 metreye kadar ulaşır.

1500-2100 m arası: Uludağ göknarı, karaçam, bodur ardıç, yaban mersini, titrek kavak, ayı üzümü, geyik dikeni, yabani gül, kayın, çoban üzümü, misk soğanı, söğüt, gürgen, sırımbağı, yoğurtotu, kekik, bitotu, hindiba, bahar yıldızı, çok çiçekli gelincik, yabani elma.

Karaçam ormanları arasında sarıçam, 2100 metre yükseklikten sonra kısa ardıçlar, 2300 metre 'ye kadar otsu türler ile temsil edilen Alpin bitkiler yaygındır. Dağın eteklerinde meşe, kestane, çınar, ceviz ağaçlarına, 300-400 m kadar olan bölümünde Akdeniz bitkilerine daha yukarılarda nemli orman bitkilerine rastlanır.


Apollo Kelebegi.jpg
Uludağ Milli Parkı içerisinde ayı, kurt, ağaçkakan, tilki, sincap, tavşan, gelincik, yılan, yaban domuzu, serçe, kertenkele, akbaba, dağ bülbülü,  dağ kartalı, baykuş, kumru gibi farklı hayvanlar türleri yaşamlarını sürdürmektedir. Kırmızı orman karıncası 'nın Uludağ 'ın geniş ormanlarına çok büyük yararı olmaktadır. Sakallı akbaba ise Uludağ’da yaşayan en yaygın türler arasındadır. 46 çeşit kelebeğin yaşadığı Uludağ 'da Apollon kelebeği buraya has yaygın bir türdür. Apollon Kelebeği Türkiye ’de yaşayan en büyük kelebek 'dir

Tüm dünyanın ardında olduğu ancak nesli tükenmenin eşiğinde olan bir Uludağ güzeli olan "Apollo Kelebeği 'ni izleyebilenler her geçen gün azalmaktadır. Ağustos ve temmuz aylarında Uludağ’ın büyüleyici yeşilliklerinde süzülen Türkiye ’nin "en büyük" kelebeği Apollo Kelebeği, koruma altına alınmayı bekliyor. 
Ayrıca bilinenin aksine Parnassius Apollo kelebeği sadece Uludağ’a özgü değil. 2000 metreden yüksek bazı dağlarda yaşamaktadır. Fakat pek de bilinmeyen şudur; Küçük zirvenin güney yamacı ile Aras vadisin arasındaki bölgede yaşayan üç tür kelebek, Apollo kelebeğinden daha değerli olduğu bilinmektedir.